Woord van de Week

Spraakkunst versus grammatica

wvdw5-spraakkunst

Het is nog lang geen winter.

En aangezien een wit landschap tegenwoordig zelfs in dat seizoen nog maar nauwelijks voorkomt, is sneeuw momenteel ver te zoeken. In letterlijke zin dan. Figuurlijk gesproken kom ik nogal eens ooit in aanraking met de frisse, witte vlokken.

Overal sneeuw!

Vorige week schreef ik over bewondering. Ik was geïnspireerd door de herfst en werd daarbovenop verrast door de definitie van het woord bewonderen. In mijn extase rondom de term overgankelijk werkwoord deed ik de ene na de andere mooie ontdekking. Het was me een alleraangenaamst sneeuwbaleffect.

Kunstig

Een overgankelijk werkwoord is een werkwoord dat een lijdend voorwerp bij zich kan of moet hebben. Als je overgankelijk opzoekt in het woordenboek, dan zie je dat het een spraakkunstig bijvoeglijk naamwoord betreft. Hoe mooi klinkt dat? Spraakkunst. Misschien valt het tegen dat dit verouderde woord nagenoeg hetzelfde betekent als grammatica, maar het klinkt wel vele malen beter. Toch?

Vernieuw het curriculum

Mij lijkt het een goed idee om het lesonderdeel grammatica op middelbare scholen te vervangen door spraakkunst. Als je dat op het lesprogramma ziet staan word je toch meteen enthousiast? Zo wordt Nederlandse les weer leuk!

Mocht uiteindelijk blijken dat er toch te veel verwarring ontstaat en leerlingen het idee hebben dat ze tijdens spraakkunst vooral hun stembanden mogen trainen, dan kunnen we altijd terug overstappen naar lessen grammatica. Dat is dan vast ook weer hip.

Vol passie

Bovendien geeft het docenten de kans om de passie voor taal weer een beetje aan te wakkeren. Want, wie de definitie van grammatica wil begrijpen, maakt kennis met mooie termen zoals metonymisch. Dan kun je toch niet anders dan van taal gaan houden?

Spraakkunst versus grammatica