Woord van de Week

Tekstschrijver

                  wvdw3-tekstschrijver

Ik houd van mijn vak en alles wat daarmee te maken heeft.

Pennen, papier, goede verhalen, de mensen, woordenboeken,  etymologie (dat is ook een mooie!) en er flink op los peinzen. Er is maar één ding waar ik niet zo gek op ben.

Tekstschrijver

Wat is dat toch voor term? Ga je beroepsmatig aan het schrijven in opdracht, omdat je zo’n passie hebt voor taal, moet je zeggen dat je tekstschrijver bent. Daar ben je mooi klaar mee!

Nou zou het niet zo moeilijk moeten zijn om als tekstschrijver op de proppen te komen met een betere benaming. Maar, het woord dekt natuurlijk wel lekker de lading. Iedereen weet meteen wat je bedoelt als je het erover hebt. 

Hoe kan het ook anders?

Ik heb nog steeds niet bedacht wat je voor schrijver zou zijn zónder tekst. (De gelijknamige keverfamilie daargelaten.) Natuurlijk zijn er romanschrijvers, scriptschrijvers, brailleschrijvers en ga zo maar verder, maar allemaal creëren ze tekst. 

Een roman is zoveel meer dan tekst!

Klopt helemaal. Een goede tekst is namelijk altijd méér. Geen enkele beroepsschrijver met passie voor zijn vak schrijft zomaar wat tekst. Schrijvers vertellen verhalen, verspreiden ideeën, delen boodschappen, verroeren en inspireren!

Met tekstschrijven is niets gelogen. Het is zelfs zó waar dat het wringt. Een ironisch pleonasme. Maar ja, dat heeft dan misschien ook wel weer wat. 

Tekstschrijver