Woord van de Week

Verhaal der fantasie

wvdw9-verhaal

Zeg jij ‘verhaal’, dan klim ik in een boom.

Ik enter een schip, ga terug in de tijd of zie de wereld van een ander. Meer dan zo’n ogenschijnlijk simpel woord heb ik niet nodig. ‘Verhalen’ is wat mij betreft een machtig mooie samenvattende term voor al het vertelde dat al dan niet gebeurd is. Het spreekt tot de verbeelding.

Mijn vingertoppen gaan ervan popelen. En het enthousiasme dat ik in razend tempo voel opborrelen kan ik slechts moeizaam tot een algemeen aanvaardbaar niveau beperken. Mijn fantasie slaat op hol en nieuwsgierigheid overrompelt me.

Begrijp me alsjeblieft goed:

Ik houd van verhalen, niet van geroddel. Verhalen mogen waargebeurd zijn en volgens mij kan het niet anders dan dat ze onderhevig zijn aan perceptie. Maar, anekdotes kunnen maar beter eerstehands gedeeld worden. Voor het broodnodige doorvertellen hebben we tenslotte sprookjes, mythes, sages en politici.

Enfin

Met sterk aangewakkerde fantasievreugde raadpleegde ik toen straks het woordenboek. Ik viel bijna van mijn stoel. Daar waar ik in bloemen gehulde prinsessen draken zag temmen en ingeblikte ridders hoorde roepen om de hulp van hun heldin, trok Van Dale mij regelrecht in een gortdroge werkelijkheid.

Anticlimax

Schadeloosstelling. Tja, dat is óók een uitleg. Een serieuze waarheid als een koe, maar ik houd liever vast aan mijn definitie van eindeloze dromelarij. Dat lijkt me een beter verhaal.

Verhaal der fantasie