Woord van de Week

Vorst der Halloween

wvdw6-vorst

De eerste nachtvorst is een feit.

Dat heb je vannacht misschien wel gevoeld of vanochtend ervaren doordat je moest krabben. Voor wie dat allemaal iets te veel beleven was, kopte NOS er vanochtend ook mee. Fijn, zijn we weer allemaal op de hoogte.

Voor mij als taalfanaat blijft vorst toch een beetje een vreemd begrip. Want, wat hebben een onafhankelijke regeerder van een rijk en een temperatuur beneden 0℃ met elkaar van doen?

Ik ging op onderzoek uit.

In eerste instantie kreeg ik niet zozeer antwoorden, maar vooral nog meer vragen. Ging het voorheen over nachtvorst, dan moest ik altijd een beetje lachen om het idee dat er ergens een koninklijk figuur zou zijn dat het moest hebben van zijn heerschappij onder een sterrenhemel. Vandaag ontdekte ik dat er nóg een vorst bestaat. Eentje die altijd en overal en het dak op kan. De pechvogel.

Op naar het etymologisch woordenboek!

Nu blijkt dus dat die vorst op het dak het meest gemeen heeft met de vorst als hoofd van een rijk. Beide vorsten kunnen namelijk herleid worden tot voorste, eerste en voorstaan. Niet zo gek natuurlijk.

De koelbloedige vorst daarentegen, die heeft voor zover ik zo gauw zie weinig te maken met zijn blauwbloedige naamgenoot. Vorst in de zin van ‘onder het vriespunt’ stamt af van de oudnoorse en oudengelse benamingen voor vriezen; frost en forst.  

Mooi, dan zijn we er een heel eind uit.

Zou je denken. Natuurlijk kon ik het weer niet laten om nog snel de term nachtvorst op te zoeken in het woordenboek. Wat denk je? Als tweede betekenis stond daar ‘de vorst van het duister’, ofwel Lucifer. Tja, dat had ik misschien ook zelf wel kunnen bedenken met mijn ‘koning in de maneschijn’.

Ik vraag me af nu: is het toeval dat de eerste nachtvorst zich aandeed in de nacht naar Halloween? Misschien blijf ik toch maar binnen vandaag. 

Vorst der Halloween