Woord van de Week

Anakoloeten met Sinterklaas

Terugblikkend naar 5 december, nip ik van mijn thee met gember.
Ik blader door de definities, van aardeling tot apposities,
in het grote boek van Sinterklaas, dat ik gebruik voor dit relaas.

anakoloet de, -en 1 onregelmatige woordschikking, zin die niet loopt 2 etymologie: van het Griekse ‘anakolouthos’ (zonder samenhang), samenvoegsel van ontkennend ‘a(n)-‘ en ‘akolouthos’ (volgend, samenhangend) > afgeleid van keleuthos (reis, weg)

Nostalgie

Ik ben opgegroeid in een liefdevol gezin. We hadden en hebben veel geluk met elkaar en met het gegeven dat samen Sinterklaas vieren er ook financieel altijd wel in zat. Het woordenboek dat ik regelmatig bestudeer kan ik om die redenen met recht mijn boek van Sinterklaas noemen. Wat een heerlijk cadeau is dat nog steeds.

Rijmmodus

De herinnering versterkt mijn toch al aanwezige Sinterklaasstemming door een soort slechte rijmmodus te activeren. Niet onplezierig, maar handig is ook anders. Ik wil namelijk nog veel schrijven vandaag en rijmelarijen waren niet mijn bedoeling.

Anakoloet in Sinterklaasgedicht: tafereel met pepernoten.

Gedichten

Mijn decembergedichtjes lezen niet altijd even lekker weg. En hoewel dat voor mij juist deel van de pret is, maak ik er lezers niet per se blij mee.

Met die gedachte in mijn achterhoofd richt ik mijn aandacht weer op de definitie-encyclopedie voor me. Ik wilde nog iets opzoeken, maar een mooie toevalligheid maakt dat overbodig; mijn oog valt ineens op het woord anakoloet. Wat een hemels geschenk, het lijkt wel kerst.

Anakoloet

Een anakoloet, zo lees ik, is een zin die niet zo lekker loopt. In de gedichten die ik met ‘Piet’ onderteken komt er regelmatig eentje voor. Als grapje of gewoon, omdat het mij wel handig uitkomt.

Zo’n bewust geschreven anakoloet mag je zien als een stijlmiddel, terwijl een onopzettelijk kromme zin de stempel van stijlfout krijgt. Het verschil tussen een bloem en onkruid is het oordeel, zo blijkt maar weer.

Sinterklaas

Voor mij is het Sinterklaasfeest bij deze weer rond. Het cadeau vergoelijkte het gedicht. Bovendien heb ik nog maar weer eens mogen ervaren dat de verwondering van 5 december niet alleen voor kinderen is weggelegd.

Iedereen die nog pakjesavond viert, dan wens ik je veel plezier en december een maand vol verwondering.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61