Woord van de Week

Wat is Blue Monday (Blauwe Maandag)?

Hee, hoe gaat het met je? Vandaag is het blauwe maandag, ofwel Blue Monday: de meest deprimerende dag van het jaar. Gelukkig valt deze blauwe dag – structureel – in januari, zo zijn we er telkens weer gauw vanaf.

blauw bijvoeglijk naamwoord; -er, -st 1 de kleur blauw hebbend / min of meer blauw naderend 2 uitdrukking een blauwe maandag (oorspronkelijk: een maandag waarop niet gewerkt werd / nu: een zeer korte periode) 3 bedrieglijk, onecht 4 betrekking hebbend op water 5 dronken 6 blauw, het, -en een van de zeven hoofdkleuren

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is een in 2005 bedachte term die slaat op de dag waarop de meeste mensen niet zo in hun hum zouden zijn. Jaar in, jaar uit is de maandag in de laatste volle week van januari de Sjaak. Wij dopen hem zonder blikken of blozen om tot bij-voorbaat-gedoemd-te-mislukken-datum.

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel Blue Monday het resultaat is van onderzoek van de Britse wetenschapper Cliff Arnall, zijn de meeste academici niet overtuigd van de formule die erachter schuilgaat.

Maar ja, wat hebben geleerden nog te zeggen als de massa overtuigd is? Als je radio, tv en sociale media mag geloven niet zoveel. We bereidden ons afgelopen weekend stoïcijns, maar gezellig verenigd voor op de zwaarste 24 uur van 2020.

Blauw

Ik vind het allemaal wel wat hebben. Voor mijn part geven we veel meer dagen wat extra kleur. Dat kunnen we best gebruiken volgens mij. Als blauw één van de zeven hoofdkleuren is, blijven er nog zes over. Precies genoeg voor de rest van de week.

Met kleur

Wat denk je van een violet’s celebrate friday of een in-they-go sunday? Dan kun je op alle andere dagen naar eigen inzicht nog iets leuks doen met rood, oranje, geel en groen.

Het enige dat nog ontbreekt is een wetenschapper die wel openstaat voor een buitengewoon, alledaags onderzoek. Iemand die zich geroepen voelt om een min of meer verantwoorde formule aan de nieuwe kleurrijke dagen te koppelen.

Blue Monday

De keuze voor “blue” komt namelijk niet zomaar ergens vandaan. Kijkend naar de variabelen in dat wat aangenomen wordt als de formule van Arnall valt het me op dat de weersomstandigheden een rol spelen. Ik zie die variabele wel terug in de benaming: in januari is de lucht met regelmaat grijs en omdat grijs blauw benaderd, kun je het blauw noemen. Kijk maar naar wat Van Dale zegt.

Blues

De meest voor de hand liggende koppeling is natuurlijk die van de melancholische stemming die we er vandaag massaal op na zouden houden: de blues.

Zoals wel vaker het geval is schuilt hier in het probleem een mogelijke oplossing. Want, wat is nou heerlijker dan de neerslachtigheid het hoofd bieden met een bluesy elpee? Ik vond vanochtend per toeval een blauwe plaat met 12 blue songs. Mijn blauwe dag kan ondertussen niet meer stuk!

Blues elpee in het blauw.

Blauwe maandag

Heb je vandaag toch last van een melancholische stemming? Houd je dan vooral maar vast aan de Nederlandse term. Een blauwe maandag is immers veel sneller voorbij dan iedere andere eerste dag van de week.

En in het allerergste geval maak je van Blue Monday gewoon een ouderwetse blauwe maandag. Neem een dag vrij en ga iets (anders) leuks doen! Januari heeft van zichzelf misschien geen feestdagen, maar we kunnen er wél een feest van maken. En ja, dat kan ook gewoon nuchter, slimmerik.

Ik wens je een hemelsblauwe maandag!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61