Woord van de Week

Conchyliologie in hete nachten

De zon schijnt, en hoe. Bijna incognito door de flinke laag antizonnebrandcrème geniet ik met volle teugen. Ik ben ervan overtuigd dat ik geen genoeg kan krijgen van de strakblauwe lucht, maar bij het verschijnen van de eerste wolkenvegen blijk ik onverminderd enthousiast.

Zomerhoofd

Met mijn neus in de lucht zou ik haast verdwalen in het oneindige blauw. Het scheelt dan niet veel of ik vergeet dat niet alles en iedereen zo blij is met de huidige weersomstandigheden. Ik snap dat de warmte voor velen echt teveel is en wie hooikoorts heeft zal de droogte niet onverdeeld vieren. Gelukkig wordt er komend weekend onweer verwacht. Als het een beetje wil kunnen degenen die het nu zwaar hebben morgen weer op adem komen.

Hopelijk behoor jij net als ik tot de geluksvogels die op dagen als deze onbezorgd ieder vrij moment aangrijpen om naar buiten te gaan. Toch heerlijk als je echt ver moet zoeken wanneer je stiekem toch even wat te klagen wil hebben? En dat je dan niet verder komt dan “Pfff ja… Die hete nachten; ik drijf letterlijk weg gewoon.” Terwijl je zelf heus wel weet dat je vanochtend niet zonder eigen beweging uit bed bent gegleden.

Nukkige gelukkigen

Natuurlijk is het niet gek dat je in hete nachten wat minder lekker slaapt. De buitentemperatuur zakt ’s nachts amper onder de twintig graden. Een ideale slaaptemperatuur is om en nabij achttien graden, maar de warmte is na een broeierige dag niet meteen je huis en jouw lijf uit en dat merk je.

Dagtemperatuur bij hete nachten.
Afbeelding van KNMI

Hete nachten

Dikke kans dat je ook komende nacht meer woelt, plakt, droomt of naar de kraan loopt dan je lief is. En eerlijk is eerlijk; dat heeft ook wel weer wat, toch? Bij het slapengaan waan je jezelf op slag in je synthetische tentje in Zuid-Frankrijk. De zoem van je draaiende wasmachine heeft zelfs iets weg van het constante gezang van een krekelkoor.

Wanneer je halverwege de nacht opstaat vanwege de dorst bots je al slaapwandelend tegen de deurpost, alsof je niet in je eigen vertrouwde huis bent, maar in een Iers hostel dat ’s nachts zijn ware aard als stapelbeddenlabyrint laat zien. Terug in bed suist je oor net als de zee in schelpen ruist, omdat je ook al zo fanatiek woelende partner zijn warme hand erop parkeert. In een poging om terug de slaap te vatten tel je jouw muggenbulten – schapen tellen is sowieso ooit in de winter bedacht – en iedere nieuwe bult voelt als een zelfverworven trofee.

De hitte wint

Uiteindelijk geef je de slaap maar op en mijmer je over wandeltochten door koele bergen en de ontdekking van bijzondere schelpen op verre stranden. Je realiseert je dat het Nederlandse strand na maanden van de nodige corona-maatregelen net zo ver weg voelt als ieder ander strand ter wereld. Dikke kans trouwens dat je hier aan de Noord- en de Waddenzee ook nog niet al het moois hebt bewonderd. Ik weet in ieder geval dat ik nog niet half zo ver ben. Met één eiland op de teller en niet eens zeker wetend of ik iedere provincie op zijn minst een keer heb bezocht, is het overgrote deel van Nederland voor mij onbekender dan voor menig buitenlandse toerist.

Eigenlijk niet oké

Er zijn zo’n tien stukken strand die ik in eigen land heb bezocht. Veel meer zullen het er niet zijn. Als ik daar ben geniet ik van de wind, de golven en het zand. Ik bewonder vogels en bestudeer schelpen van ieder formaat, maar ken er geen enkele bij naam. Schelpen zijn voor mij groot, plat, lang, glad, elegant, fragiel of juist robuust en daar houdt het een aardig eind mee op.

conchyliologie: schelpenkunde
Afbeelding van MrGajowy3 via Pixabay

Ik heb verschillende vogel-, vlinder-, bloemen- en plantenboeken in de kast staan, maar geen enkel naslagwerk dat me kan vertellen over schelpen. Best bijzonder eigenlijk, dat je als inwoner van een waterland als dat van ons, op vlak van waterleven zo onwetend kunt zijn als ik. Kom jij wel veel verder?

Conchyliologie

Het lijkt me wel tof om schelpenkundige te zijn. Al is het maar zodat je kunt zeggen dat je conchylioloog bent. En dan kun je door heel Nederland trekken om op scholen te vertellen over de betoverende wereld van conchyliologie. Wie er enthousiast van wordt kan alvast oefenen met het uitspreken van zijn of haar toekomstige beroep. Degenen die er minder op zitten te kijken raken misschien wel extra gemotiveerd om klimaatvriendelijke besluiten te nemen en het milieu actief te beschermen. Want wie geen schelpen wil in Brabant, zal toch iets moeten doen om het water op zijn plek te houden.

conchyliologie de 1 leer, studie van de schelpen ≈ conchologie, schelpenkunde

Volgens mij leidt conchyliologie in het onderwijs zo tot winst voor iedereen. Maar misschien denk ik daar anders over na een goede nachtrust, wanneer ik weer wat helderder denk. Want weet je, ik heb niet zo goed geslapen deze week. Pfff, die hete nachten…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61