Woord van de Week

Quatenus jip-en-janneketaal

“En denk eraan, hé? Wel in jip-en-janneketaal!” Na jaren van studie en maanden van onderzoek mag je eindelijk jouw presentatie maken. Het mondelinge verslag van alles wat je hebt geleerd en ontdekt bepaalt: het is erop of eronder. En om het nog beter te maken, presenteer je de hele bedoening in één keer aan docenten, studiegenoten, vrienden én familie.

jip-en-janneketaal de 1 eenvoudige, voor iedereen begrijpelijke taal ≈ gewonemensentaal  (naar Jip en Janneke, de hoofdpersonen in de gelijknamige kinderboekenreeks van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp)

Jip-en-janneketaal

Leuk! Dat wordt dus één groot gegoochel met vakjargon en jip-en-janneketaal. Je wilt immers graag laten zien dat je een diploma waard bent, maar hebt de opdracht gekregen om de presentatie tegelijkertijd enigszins laagdrempelig te houden. Had je nou toch maar voor een studie communicatie gekozen…

Verzanden bij de buren

Maar goed, je wilt toch echt een goede presentatie maken en dus buig je jezelf over jouw verslag. Je kijkt nog eens kritisch naar de inleiding en denkt terug aan de eerste stappen van jouw onderzoek. Aan de relevantie van het onderwerp en aan hoe je haast verzandde in bergen literatuur. Een beetje zoals Jip en Janneke konden verzanden tijdens het schatgraven, zo mijmer je.

Jip-en-janneketaal: Jip in de zandbak, tekening van Fiep Westendorp.

Thierry

Bijna verlies je de moed, maar natuurlijk ben je de flauwste niet. En dus weersta je de neiging om jip-en-janneketaal toe te passen à la Thierry. Want, je kunt wel doen alsof je gewoon gezellig samen boterhammen met hagelslag wilt eten, maar als je stiekem toch vooral wilt laten horen wat je allemaal weet, dan smaakt de kop melk na ook niemand meer.

Jouw eerste krabbels (over de heg van de buren waarachter je een spannende plek vond om jouw lithostratigrafische onderzoek te starten), die gooi je dus weg. Quatenus jip-en-janneketaal voor jou.

quatenus bijwoord 1 voor zover (Latijn)

Gewonemensentaal

Op dat moment gaat je telefoon. Een appje van Jip. Hij kan helaas niet bij de presentatie zijn, omdat hij Janneke en Poppejans een boottochtje heeft beloofd. Wat een pak van je hart! Ook het laatste restje jip-en-janneketaal mag je nu fijn laten varen. Want de rest van het publiek, die kan ook wel uit de voeten met gewonemensentaal.

Wedden dat jouw presentatie steengoed wordt?

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Groen spul van de dierenarts . Gezond? - MOVI ACADEMY - […] hij of zij? En waarom? Wat gaat het groene spul, de roze pil of gele druppel doen? Als je…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61