Luverhaal

Onvoorziene moed

Afgelopen week had ik een bijzonder gesprek over de planbaarheid van het leven. Je zou je kunnen afvragen of die wel bestaat. Natuurlijk, je kunt bedenken wat je wilt en daarnaar handelen. Ook jij hebt vast een agenda, maakt afspraken met jezelf en anderen en komt beloftes na. Misschien heb je zelfs wel een meerjarenplan. Allemaal niet gek.

Zonder plan doe je maar wat en dat voelt – misschien niet meteen, maar na een tijdje toch zeker – leeg en zinloos. Zo werkt dat voor mij ten minste. Zelfs vakantie gaat niet helemaal zonder planning. Gewoon, omdat het uitkijken naar de datum waarop een periode van lekker lummelen begint, je alvast in vakantiestemming brengt. En op vakantie? Tja, ook dan bedenk ik meer dan eens ’s avonds alvast wat we de volgende dag kunnen doen.

Planbaar leven

En toch. Een planbaar leven, daar geloof ik niet zo in. Of heb jij tot nu toe wel precies het pad bewandeld dat je als brugklasser zonder meer realistisch vond? En wist je tijdens het gehannes van je eerste kus al hoe vaak je dat extra paar lippen aan je gezicht nog van dichtbij zou zien? Had je tien jaar geleden verwacht dat je vandaag hier zou staan? En vorig jaar of gisteren?

Moed voor een onplanbaar leven: agenda vol onvoorziene zaken.

Al heb je de liefste ouders, ben je de slimste student, voel je jezelf fit als een hoentje en heb je het geluk van een mooie balans tussen toegewaaide kansen en flink werken, het leven loopt nooit exact zoals je eerder had bedacht. Soms gaat het je zodanig voor de wind dat zelfs Guus Geluk er u tegen had gezegd. Andere keren word je omver geworpen nog voordat je boe of bah hebt kunnen roepen. In beide situaties pas je jezelf én jouw plannen aan op de omstandigheden van het moment.

Nog een beetje moed, alstublieft

Dat aanpassen kost ooit moeite. Vooral als het tegenzit. Jezelf schikken naar de vormen van een ongewenste toestand gaat nou eenmaal niet zonder slag of stoot. Er is draagkracht voor nodig en moed, dikwijls meer dan een beetje.  En als dat is gelukt, dan kun je verder. Op een nieuw pad, dat je weliswaar niet had gepland, maar dat wel dat van jou is.

Ik sta regelmatig versteld van de flexibiliteit waarmee sommigen om kunnen gaan met de springkussens en zinkgaten in hun leven. Die glimlach waardoor je de rest van de dag muziek in je hoofd had of dat vriendelijke woord van laatst, zou zomaar eens het bewijs kunnen zijn van een truckload aan veerkracht. Je ziet het niet altijd. Volgens mij worden veerkracht, opstaan na vallen en oprechte moed zelfs bij het stevigste potje opscheppen door velen buiten beschouwing gelaten. Mensen die hun wendbaarheid volop hebben ondervonden doen daar vaker iets speciaals mee. Geregeld in stilte, maar altijd waardevol.

Wat een vuur!

Dan creëren ze het hulpmiddel dat er nog niet was toen zij het zelf nodig hadden. Of ze weten emotie om te zetten in kunst die anderen beroert. Ze begeleiden in de zoektocht naar antwoorden op levensvragen of zien kansen waar anderen de hoop verliezen. Misschien wijzen ze je subtiel op alledaagse bijzonderheden die je in haast gebruikelijke haast over het hoofd zou zien of halen ze de gemiste vreugde met volle teugen en vergezeld door een hartelijk aanstekelijke lach graag samen met jou in.

Veerkracht en flexibiliteit getuigen van moed.
Foto door Yogendra Singh via Pexels

De kracht van moed

Hoe diep het beklemmende gat ook was, het leven rondom een bewonderenswaardig veerkrachtig persoon wordt vaak rijker van de manier waarop hij of zij die ervaring met zich meedraagt. Moed inspireert. Af en toe is doorgaan namelijk al een uitdaging wanneer het allemaal best wel meezit. Als een ander dan echte durf toont met een knap staaltje maar-ik-koos-ervoor-om-ondanks-alles-door-te-gaan, dan moedigt dat aan. Dappere stappen werken aanstekelijk op die manier.

Moed doet wat met je. Dat merkte ik laatst weer, toen ik onverwacht werd geraakt door een verhaal van innerlijke heldhaftigheid. Dit keer sprong de leeuw van Oz op mijn pad in de hoedanigheid van therapeut-trainer Jos. Ik mocht de webteksten voor zijn praktijk mee uitwerken en zodoende raakten we aan de praat.

Courage

Jos vertelde over de manier waarop hij anderen uitnodigt het roer om te gooien als dat nodig is. Over zijn gedrevenheid om mensen vertrouwen te laten vinden in zichzelf en in het leven, ook wanneer dat tegenzit. Jos gelooft in de kracht van het denken, in zelfsturing en in het menselijk vermogen om eigen verwachtingen te overtreffen. Hij is ervan overtuigd dat iedereen begaafd is met een unieke kwaliteit en doorziet gauw wat iemands ware talent is. Hij inspireerde mij met zijn visie en zijn vastberadenheid om zich met al zijn kennis en kunde in te zetten voor de levenslust van anderen.

Heb jij de moed om de deur naar het onbekende te openen?
Foto door Harrison Haines via Pexels

Die gedrevenheid getuigt op zichzelf al van vertrouwen en durf, maar tijdens het gesprek leerde ik dat Jos’ praktijknaam meer reflecteert dan alleen datgene wat hij anderen gunt. Courage – op zijn Nederlands-Frans uitgesproken als [koeraazje] – is definiërend voor Jos als persoon. Het zegt iets over zijn ervaringen en meer nog over zijn eigen unieke talent.

Pure moed

Jos verrijkt de wereld in alle bescheidenheid, maar met overtuigende impact met pure moed. Courage is hem op het lijf geschreven. En wie door durft te gaan wanneer het leven zich weer eens onplanbaar bewijst, mag volop gebruikmaken van Jos’ aanstekelijke moed. Een klein beetje lef is al voldoende. Verras jezelf met Courage.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61