Woord van de Week

Over de schreef

Ik houd van schrijven met schreven. De dwarsliggertjes op Times New Roman, Libre Baskerville en Georgia zijn voor mij als kersen op taarten, de puntjes op de i.

schreef de, schreven 1 verouderd, alleen in uitdrukkingen streep, schrap (uitdrukking: ergens een schreef door halen er niet meer op rekenen / specifiek: ter aanduiding van een hoeveelheid of bedrag / uitdrukking: dat gaat boven mijn ~ dat gaat boven mijn macht) 2 begin- of doelstreep bij een spel 3 verouderd grenslijn (uitdrukking: over de schreef gaan te ver gaan) 4 horizontaal streepje aan drukletters 5 schreefletter, letter met een schreef 6 bijvoeglijk naamwoord schreefloos, zonder dwarsstreepjes

Schreef naar een andere wereld

Het liefst lees ik boeken met schreefletters. Het woordenboek bijvoorbeeld, daar ben ik echt fan van. De inhoud is natuurlijk al razend interessant (toch?!) en dan maakt redactie Van Dale dat ook nog eens af met van die zorgvuldig versierde letters. Grandioos.

Verschillende letters met schreef.

Meeslepende verhalen lees ik ook het liefst met schreef. Schreven geven teksten extra klank, beïnvloeden de connotatie van woorden zonder dat we ons daar echt bewust van zijn. Alsof die subtiele streepjes samen de sleutel vormen naar de wereld achter het papier. Schreven kunnen je meevoeren naar vroegere tijden. Ze nemen een nostalgisch sfeertje met zich mee.

Schreefloos tot en met

Ja maar, als je zo gek bent op schreven, hoor ik je bijna denken, wat doen al die schreefloze letters dan hier op het scherm? Nou kijk, dat zit zo. Schreefletters zorgen ervoor dat je letters op papier gemakkelijker van elkaar onderscheidt. De gestreepte letter-uiteindes vergroten de vormvariatie. Met name lange, gedrukte teksten lezen lekkerder met schreven.

Over de schreef

Digitaal werkt dat anders. Doordat letters op beeldschermen uit pixels bestaan, zijn schreefletters juist minder leesbaar dan schreefloze letters. Hoe kleiner de letters en hoe langer de teksten, hoe storender de schreef in digitale teksten. En het jou moeilijk maken, omdat ik zo van streepjes houd, dat gaat me over de schreef.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61