Woord van de Week

Spraakkunst versus grammatica

Het is winter, maar als je naar buiten kijkt zou je dat niet zeggen. Het is niet echt koud en sneeuw is momenteel ver te zoeken. In letterlijke zin dan. Figuurlijk gesproken kom ik nogal eens ooit in aanraking met de frisse, witte vlokken. Nu in januari en met hetzelfde gemak in de lente of het najaar.

spraakkunst de; synoniem voor grammatica  1 leer van het systeem van een taal, geheel van regels volgens welke woorden en zinnen in een taal gevormd worden 2 boek waarin een spraakleer behandeld wordt

Eén groot sneeuwparadijs

Zoals afgelopen herfst bijvoorbeeld. Toen schreef ik over bewondering, weet je nog? Ik was geïnspireerd door de kleuren van het seizoen en werd daarbovenop verrast door de definitie van het woord bewonderen. In mijn extase rondom de term overgankelijk werkwoord deed ik de ene na de andere mooie ontdekking. Het was me een alleraangenaamst sneeuwbaleffect.

Kunstig

Een overgankelijk werkwoord is een werkwoord dat een lijdend voorwerp bij zich kan of moet hebben. Als je overgankelijk opzoekt in het woordenboek, dan zie je dat het een spraakkunstig bijvoeglijk naamwoord betreft. Hoe mooi klinkt dat? Spraakkunst. Misschien valt het tegen dat dit verouderde woord nagenoeg hetzelfde betekent als grammatica, maar het klinkt wel vele malen beter. Toch?

Spraakkunst als onderdeel van passie voor taal: woordenboeken en etymologisch woordenboek in de kast.

Vernieuw het curriculum

Mij lijkt het daarom een goed idee om het lesonderdeel grammatica op middelbare scholen te vervangen door spraakkunst. Als je dat op het lesprogramma ziet staan word je toch meteen enthousiast? Zo worden lessen Nederlands weer leuk!

Spraakkunst introduceren

Mocht uiteindelijk blijken dat er toch te veel verwarring ontstaat en leerlingen het idee hebben dat ze tijdens spraakkunst vooral hun stembanden mogen trainen, dan kunnen we altijd nog terug overstappen naar lessen grammatica. Bijkomend voordeel: als je lang genoeg wacht is zelfs díe term weer hip.

Extra voordeel

Bovendien geeft het docenten de kans om de belangstelling en zelfs liefde voor taal weer een beetje aan te wakkeren. Want, wie de definitie van grammatica wil begrijpen, maakt kennis met mooie termen zoals metonymisch. En dan kun je toch niet anders dan van taal gaan houden?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61