Woord van de Week

Storm op komst!

Er was dus storm op komst, niet te missen. Foto’s van weerkaarten en vreemd gevormde donderwolken gingen de rondte in groeps-apps. Ruim voordat Ciara ons begroette, barstte de storm al los.

Storm de, -pje 1 zeer hevige wind die zekere tijd voortduurt 2 iets wat zich als een storm1 voordoet, zoals massale verplaatsing 3 uitbarsting (bijv. een ~ van protest) 4 grote opwinding (bijv. een ~ der liefde) 5 magnetische ~ een sterke verstoring van het magneetveld van de aarde

De stilte vooraf

Van stilte voor de storm was geen sprake. ‘Zondag gaat het hard!’ en ‘Oh nee, bij ons wordt het pas écht erg,’ werden afgewisseld met breder getrokken opmerkingen als ‘Kijk, dat is nou het gevolg van klimaatverandering.’

Natuurlijk werd zo’n constatering vergezeld door een betekenisvolle blik van de verzender. Gegoten in de hoedanigheid van een geel, getekend, lichtelijk opgeblazen gezichtje, wisten ontvangers precies hoe ernstig serieus de boodschap bedoeld was. Lang leve digitale gesprekken.

Ernstig drama

We hebben met ons allen wel gevoel voor drama. Of misschien hebben we het simpelweg te goed om met klagen te kunnen wachten totdat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Vooraf klagen, dat lijkt het summum voor de stereotiepe (en welgestelde) Nederlander.

Storm op komst

Natuurlijk is storm op komst vele malen spannender dan de storm an sich. Als iedereen zijn terrasstoelen rond de haard zet en daar knus de hele dag op vertoeft, blijft er immers weinig sensatie over.

Desalniettemin deden kranten hun best om als redders in nood hongerige lezers te voorzien van nieuws over de storm. Gelukkig was er ergens een imposante boom omgewaaid en kon de voorpagina maandag gevuld worden met woeste wortels en grillige takken.

Een storm van nieuws

Onder het kopje Enkele opvallende incidenten werden spannende feiten aan het publiek medegedeeld. Een van de meest nieuwswaardige mededelingen betrof een snelweg in Noord-Brabant. Daar was tijdelijk een afrit afgesloten! En o ja, dat was gevolg van omgewaaide bomen, zo kwam er nog achteraan.

Nu bekend is dat grootschalig kwaad is uitgebleven, kan de storm aan sensatie weer gaan liggen. Voor de meesten was de hevige wind slechts een gehaaste voorbijganger. En het laatste restje storm? Dat waait de komende dagen vanzelf weer over.

Geluksvogels

Volgens mij zijn wij hier in ons kikkerlandje echt enorme geluksvogels. Onze woningen zijn veelal bestand tegen wind en weer. Stormen nemen zelden monsterlijk kolkende gedaanten aan en de adviezen van onder meer het KNMI en Rijkswaterstaat weten nagenoeg iedereen te bereiken.

Wie toch pech heeft kan terugvallen op kundige hulpdiensten, verzekeringen en een land vol betrokken mensen. Want al die naarstig op zoek is naar onderwerpen om stormachtig over te praten, is ook op de hoogte van wat er helaas toch ooit wél misgaat en kan in zo’n geval dus snel een helpende hand bieden.

Stilte na de storm

Als we er op die manier ons voordeel mee doen, is het zo slecht nog niet om een tot klagen geneigd volk te zijn. Met onze nieuwsgierigheid en een gevoel voor sensatie tonen we ook betrokkenheid. De aloude stilte voor de storm mag daarom eigenlijk best definitief met Ciara mee vervliegen.

Zodat de pechvogels die werden getroffen door de wind niet langer onderwerp van gesprek zijn, maar van actie. Alleen samen zorgen we voor stilte na de storm.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61