Woord van de Week

Straks of nu?

Een woord hoeft niet te zeggen wat een ander ermee bedoelt. Woordenboeken geven ons weliswaar heldere definities van begrippen. Soms eenduidig, maar vaak ook niet. Veel woorden hebben namelijk meerdere betekenissen. En toch. Zelfs als je van iedere uitleg op de hoogte bent kan het af en toe misgaan.

straks bijwoord van tijd 1 verouderd vervolgens (eerst …, dan …, straks …) 2 over korte tijd ≈ spoedig (in tegenstelling tot direct / ook m.b.t. een moment later in de toekomst) 3 verouderd korte tijd geleden

Misgaan?

Niet in de zin van desastreuze ontwikkelingen en dramatische gevolgen, hoor. Maar gewoon; mis in de vorm van ietwat verwarrende communicatie.

Je herkent het misschien wel:

Die keer dat je te laat kwam, omdat jouw partner bijna klaar was. Hoezo is er één woord dat zowel vijfenveertig seconden inhoudt als vijfenveertig minuten? Of de verontwaardiging die je kunt voelen als iemand je vertelt dat je constant dezelfde onhandigheid begaat. Alsof je nooit iets anders, iets goeds doet. En zo’n situatie van eindeloos zoeken naar een klein doosje, terwijl de bedoelde schoenendoos al de hele tijd voor je neus staat.

Straks

Voor mijn vriend en mij is straks zo’n gevalletje apart. De eerste keer dat hij al binnen drie minuten nadat hij aan de telefoon ‘tot straks!’ had geroepen aan de deur stond, heb ik hartelijk gelachen. En met mij de rest van de familie. Zo gewoon vonden wij ons “vertraagde” gebruik van dit bijwoord van tijd.

Straks op de klok: onbekend uur.

Het kortste eind

Kijkend naar de omschrijving in het woordenboek kan ik niet anders dan concluderen dat Jeroen ‘tot straks’ beter gebruikt dan ik. Oké, het laatste deel van betekenis 2 spreekt in mijn voordeel, maar dat woordje ‘ook’ blijft wringen: ik koos onbewust voor een soort tweederangs definitie.

Pfff…

O ja, geen drama, geen catastrofe. Soms zit je gewoon net even op een andere golflengte dan jouw gesprekspartner. Geen Van Dale kan daartegenop boksen. De vraag is overigens of we dat überhaupt zouden willen. Een taalverrassing op zijn tijd zorgt immers ook voor de nodige luchtigheid in communicatie. Mits dat op zijn tijd niet (voor één van de twee) de spuigaten uitloopt natuurlijk.

Tot straks!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61