Woord van de Week

Tutoyeren of vousvoyeren?

Spreek ik u aan met ‘je’? Of jou met ‘u’? Het is nogal een dilemma. Want – of jouw lezers nou jong zijn of juist een leeftijd van ervaring en wijsheid hebben bereikt – belediging ligt op de loer. Toch?

tutoyeren overgankelijk werkwoord; tutoyeerde, heeft getutoyeerd  1 met ‘jij’ aanspreken ≈ jijen, jij-jouen, jouen, >< vousvoyeren

Tutoyeren?

Als kind vond ik het vanzelfsprekend om niet te jij-jouen tegenover volwassenen. Ons pap en mam vormden hierop een uitzondering, maar grootouders, juffen, meesters en onbekenden waren steevast ‘u’. Ik vind dat nog steeds heel normaal.

Als een donderslag

Ondanks dat kwam de dag waarop ik zelf een u scheen te zijn onverwacht vroeg. Ik vond het zeker erg beleefd, maar poeh! Wat leek de tijd ineens te vliegen.

Een belediging?

Dat was het natuurlijk niet. Al begrijp ik sindsdien wel iets van de paniek waarmee ooit op vousvoyeren gereageerd wordt. Andersom heeft het ook weinig stijl om altijd en overal maar amicaal aan het tutoyeren te slaan.

Nooit goed

Maar taal zou taal niet zijn, als het alleen zou gaan om lettercombinaties. Al dan niet tutoyeren is in de huidige tijd volgens mij simpelweg een kwestie van de intentie die de woordkeuze maakt of breekt. ‘U’ en ‘jij’ zeggen dan ook niet zozeer iets over de aangesprokene, maar vooral over de spreker. Of over de schrijver natuurlijk.

Tutoyeren, tijd voor jou

Ik neem graag tijd voor jou en vind het belangrijk dat je dat voelt. Daarom herinner ik je liever niet aan het tikken van de klok door hier met ‘u’ te gaan strooien.

Een draak op papier

Bovendien leest ‘u’ ook niet zo lekker als ‘je’. Zwart op wit schep je met ‘u’ namelijk al heel snel afstand. Ik maak liever contact! Verbinding. Zodat jouw verhaal gedeeld kan worden en jij je gehoord weet. Respect is zoveel meer dan een juiste aanspreekvorm alleen.

Waar kies jij voor?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61