Woord van de Week

Versificeren

Ik schrijf gedichtjes, maar soms blijf ik op de eerste vers al steken. Dan zit er niets anders op dan mijn boek dichten. Van rijmelaar verander ik op zo’n moment in een mijmeraar, me bedenkend hoe een poëet zijn strofes kneedt. In hoeverre is versificeren aan te leren?

versificeren overgankelijk werkwoord; versificeerde, heeft geversificeerd 1 tot verzen maken, in verzen schrijven = versifiëren

Stijlfiguur

Een dichter is zich bewust van iedere paradox en anakoloet. Daar gaan we in ieder geval blindelings vanuit, onder het mom van: ‘Als je maar weet dát je het doet heb je altijd stijl en sla je nooit een figuur.’ Het werk van een dichter heeft per definitie kunstwaarde.

Rijmelaars daarentegen worden in het algemeen beschouwd als pruldichters, poëtasters en versifexen. Als zij versificeren doen ze dat mogelijk per ongeluk. Wat rijmelaars schrijven kan vermakelijk zijn, maar hun werk verdient vanuit kunstzinnig oogpunt weinig applaus. Laten we daarbij voor het gemak lekker reductionistisch aannemen dat iedereen hetzelfde verstaat onder kunst.

Poëtische bril

Daarnaast zijn er de poëten. Gelukkig maar, zou ik willen zeggen. Poëten zijn de professionele versschrijvers die onze dromen als geen ander weten te verwoorden. Ze hebben daarin een bewonderenswaardige dubbelrol, omdat ze tegelijkertijd onze dromen zijn. Volgens mij zijn we namelijk allemaal in meer of mindere mate ooit op zoek naar de poëet in onszelf. Wat wordt er nou niet mooier van een vleugje poëzie?

Leren versificeren met inspirerende bloemen, pen en papier.
Afbeelding van Myriam Zilles via Pixabay

Versificeren

Nou ja, ik kan me best voorstellen dat het van jou allemaal net iets minder poëtisch mag, ook in gedichten. Iets minder verbeeldend en gevoelig en iets meer met beide benen op de grond misschien. Dat kan! In iedere vers als je wilt. Laat het dichten gerust voor wat het is en wijs dromerige rijmelarijen de deur. Ontdek het versificeren.

vers het; verzen 1 regel van een gedicht ≈ dichtregel 2 zinsnede uit een Bijbelverhaal 3 couplet 4 spreektaal lied 5 gedicht van niet te grote omvang 6 voornamelijk meervoud dichtvorm

Als je aan het versificeren bent geslagen en daar bedreven in bent, dan ben je zelf een versificateur. Dat heeft wel iets, hè? Zakelijk en chic tegelijk. Bovendien kun je dan nog eens iets uitleggen als er gevraagd wordt naar wat je doet. Poëten komen daartoe vast niet zo vaak in de gelegenheid.

Voor iedereen

Versificeren doet wat mij betreft een stuk pragmatischer aan dan iedere andere term voor het creëren van gedichten. Vooral als je de definitie bekijkt; verzen maken. Dat is zo bevrijdend normaal. Als je ’s avonds thuiskomt na een lange dag werken en je lief vraagt wat je hebt gedaan kun je prima zeggen: “Ik heb drie kranen gemaakt, een wc, wat verzen en een lek in de leiding, maar daar moet ik morgen nog voor terug.”

Het werkt ook als je het zo doet: “Ik heb de hele dag staan verticuteren. Alles netjes gedeclareerd natuurlijk, kon ik het daarna meteen versificeren.” Poëzie zou in dit soort gevallen toch minder goed te rijmen zijn. Niet waar?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61