Woord van de Week

Beklemmende versoepeling

De coronamaatregelen zijn deze week tot een voorlopig minimum beperkt. Nu de laatste grote versoepeling is ingegaan kunnen we gaan wennen aan het zogenaamde nieuwe normaal: een anderhalvemetersamenleving waarin goede hygiëne, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten vooropstaan in onze maatschappelijke normen.

Anderhalvemetersamenleving

De basismaatregelen zullen blijven zolang er geen vaccin is. Als de ontwikkeling daarvan ondanks hoopgevende berichten nog een poos op zich laat wachten gaan we de anderhalvemetersamenleving misschien wel gewoon samenleving noemen. Niemand weet op dit moment over welk tijdsbestek we het nou precies hebben, welke hobbels en meevallers ons nog te wachten staan en wat alle coronagerelateerde omstandigheden op de lange termijn teweegbrengen.

Infographic van de basismaatregelen i.v.m. COVID-19:
blijf thuis bij klachten, werk zoveel mogelijk thuis, houd 1,5 meter afstand, vermijd te drukke plekken en was vaak je handen.
Afbeelding van Rijksoverheid

Het effect van versoepeling

Op korte termijn lijkt de versoepeling vooral lucht te geven. We mogen met grote groepen bij elkaar komen zolang we afstand houden. Een praatje maken op straat is weer vriendelijk in plaats van asociaal. We kunnen elkaar weer een lift aanbieden en hebben toestemming om gebruik te maken van het openbaar vervoer zonder strikt noodzakelijke reden. Hier in Nederland waren we nooit echt onze vrijheid kwijt, maar de versoepeling geeft ons toch net weer dat beetje extra. Over het algemeen.

Versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli. Volg onderstaande link van Rijksoverheid voor de uitgeschreven regels in deze infographic.
Afbeelding van Rijksoverheid

De versoepeling brengt niet alleen maar pais en vree. Na al die maanden vergt het ten slotte een heuse work-out om met een gedegen zelfverzonnen excuus op de proppen te komen wanneer je sportmaat een fitnessdate wil plannen. Sommige maatregelen maakten het een en ander per ongeluk wel wat eenvoudiger, niet waar?

Als jij jezelf herkent in het o-nee-we-mogen-weer-naar-de-sportschool-dilemma, dan heb je vermoedelijk toch vooral profijt van de versoepeling. Het is namelijk nogal een voorrecht om op deze manier weerstand te voelen tegen vrijetijdsbesteding. En eenmaal overgehaald door je fanatieke vriend doet de beweging je vast nog goed ook.

Beklemmende versoepeling

Voor een deel van de samenleving is de versoepeling echter een daadwerkelijke last. De maatregelen waren er voornamelijk om degenen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. En juist voor hen kan de versoepeling beklemmend zijn. Als we met zijn allen meer naar buiten gaan en minder opletten krijgt het virus bij een eventuele opleving logischerwijs weer meer kans om te verspreiden.

Natuurlijk is de verruiming van de maatregelen niet zomaar uit de lucht gegrepen. Blijkbaar laten de omstandigheden het toe. Als je blaakt van gezondheid vertrouw je waarschijnlijk gemakkelijk op het oordeel van het RIVM. Maar heb je niet veel bij te zetten, dan wordt dat een stuk spannender. De verruiming is vernauwend voor degenen die dat het minste kunnen hebben, het is voor hen een onontkoombaar oxymoron.

oxymoron het, -s 1 stijlfiguur die een nauwe verbinding van twee tegenovergestelde begrippen bevat

De handen ineen

Wil dat dan zeggen dat we de versoepeling uit solidariteit moeten negeren? Ik denk van niet. Volgens mij zou het zelfs meer kwaad doen dan goed. Wat ik wél geloof is dat we juist nu opnieuw scherp mogen zijn. Toen de eerste COVID-19-maatregelen hier werden getroffen stonden veel mensen op om eenzaamheid te bestrijden. Creatievelingen vonden oplossingen in alle hoeken van het land, boxen werden aan de kant geschoven en er werd organisatie-overstijgend samengewerkt om er voor elkaar te kunnen zijn en de stilte van de coronastorm te doorbreken.

Laten we samen voorkomen dat angst en eenzaamheid alsnog overwinnen. Door oog en oor te hebben voor iedereen die zich op de een of andere manier beklemd voelt door de versoepeling. Ben de buur die zijn lijf in isolatie probeert te behoeden voor besmetting waar mogelijk tot steun. Heb aandacht voor de mensen die hun eenzame eenzaamheid weer voelen groeien nu de rest van de wereld weer op gang komt en oude gewoontes oppakt. Kom op voor de vriend die opleefde van de rust en die nu terug in een keurslijf gedrukt dreigt te worden. Wat je doet of vraagt hoeft niet groot te zijn om ertoe te doen.

Pas een beetje op elkaar en zorg goed voor jezelf, juist nu.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61