Woord van de Week

Tekst vertalen

“Zo Sara, vertel eens: wat doe jij tegenwoordig?” “Nou, ik werk als tekstschrijver en dat is me een partij leuk!” Een bedenkelijk gezicht kijkt mij onderzoekend aan. “Hm, oké. Dus … vertalen? Jij vertaalt teksten?”

vertalen overgankelijk werkwoord; vertaalde, heeft vertaald 1 van de ene taal in de andere overbrengen, vertalen in of naar 2 in een andere, veelal duidelijkere vorm weergeven 3 bruikbaar maken ≈ bewerken

Conversaties over mijn bedrijf beginnen verrassend vaak op deze manier. Ik vind het tof als mensen interesse tonen en licht dan ook graag toe wat ik doe.

De grote vertaalvraag

Tot vandaag was mijn antwoord op de vertaalvraag iets in de trant van: “Ik schrijf meestal in het Nederlands en ben dus geen vertaler.” Vervolgens gaf ik dan een voorbeeld van recent werk om te illustreren waar ik mij met Luverei op richt.

Vertellen wat ik wél doe is namelijk veel boeiender dan uitweiden over de dingen die ik laat. Daarom ben ik ook zo blij met het besef dat ik vanmiddag ineens had: vertalen is wel degelijk wat ik doe.

Vertalen door de juiste woorden op papier te zetten.

Tekst vertalen

Het vertalen van een tekst heeft namelijk niet per se te maken met Engels, Duits of een andere, tweede taal. Vertalen gaat ook over verduidelijken en het beter bruikbaar maken van teksten. En laat dat nu net zijn wat ik doe wanneer ik redigeer en corrigeer.

In het vervolg kan ik dus lekker positief ingaan op de vertaalvraag, want als tekstschrijver houd ik me inderdaad ook bezig met tekst vertalen. Van woorden in het Nederlands naar rake, Nederlandstalige teksten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61