Woord van de Week

Vorst der Halloween

De eerste nachtvorst is een feit. Dat heb je vannacht misschien wel gevoeld of vanochtend ervaren doordat je moest krabben. Voor wie dat allemaal iets teveel beleven was, kopte NOS er vanochtend ook mee. Fijn, zijn we weer allemaal op de hoogte van de vorst.

vorst de; -en  1 onafhankelijke regeerder, hoofd van een rijk 2 de eerste op enig gebied van kunst of wetenschap 3 waar schuine vlakken van een dak samenkomen ≈ nok 4 geen meervoud het vriezen, vriezend weer 5 geen meervoud witte afzetting door mist van minder dan 0 graden Celsius

IJskoningin

Voor mij als taalfanaat blijft vorst toch een beetje een vreemd begrip. Want, wat hebben een onafhankelijke regeerder van een rijk en een temperatuur beneden 0℃ met elkaar van doe

Onderzoek naar vorst

In eerste instantie kreeg ik niet zozeer antwoorden, maar vooral nog meer vragen. Ging het voorheen over nachtvorst, dan moest ik altijd een beetje lachen om het idee dat er ergens een koninklijk figuur zou zijn dat het moest hebben van zijn heerschappij onder een sterrenhemel. Vandaag ontdekte ik dat er nóg een vorst bestaat. Eentje die altijd en overal het dak op kan. De pechvogel.

Op naar het etymologisch woordenboek!

Nu blijkt dus dat die vorst op het dak het meest gemeen heeft met de vorst als hoofd van een rijk. Beide vorsten kunnen namelijk herleid worden tot voorste, eerste en voorstaan. Niet zo gek natuurlijk.

De koelbloedige vorst daarentegen, die heeft voor zover ik zo gauw zie weinig te maken met zijn blauwbloedige naamgenoot. Vorst in de zin van ‘onder het vriespunt’ stamt af van de Oudnoorse en Oudengelse benamingen voor vriezen, frost en forst

Interessant

Goed, dan zijn we er nu een heel eind uit. Zou je zeggen… Maar natuurlijk kon ik het weer niet laten om nog snel de term nachtvorst op te zoeken in het woordenboek. En wat denk je? Als tweede betekenis stond daar ‘de vorst van het duister’, ofwel Lucifer. Tja, dat had ik eigenlijk ook zelf wel kunnen bedenken met mijn ‘koning in de maneschijn’.

Koude rilling

Opeens lijkt het alsof de vorst van vannacht nog niet uit de lucht is. Want, hoewel een mini-taalspeurtocht als deze me altijd warm maakt, trekt er nu een rilling over mijn rug. Ik vraag me af: is het toeval dat de eerste nachtvorst zich aandeed in de nacht naar Halloween? Misschien blijf ik wel binnen vandaag. Met de deur dicht en de nachtvorst buiten.

Happy Halloween!

vorst der Halloween

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61