Woord van de Week

Kerstwens 2019

“Hallelujah, het is weer bijna kerst!”

En nu nog een keer, hardop ditmaal:

“Hallelujah, het is weer bijna kerst!”

Hoe las jij ‘m? Met een sarcastische toon om spontaan van aan het vousvoyeren te slaan? Of met ogen die een wedstrijdje twinkelen zelfs nog van de best verlichte kerstboom zouden winnen? Ik wens je van harte dat laatste, maar kan me voorstellen dat het genuanceerder ligt.

wens de, -en 1 bewust verlangen (met name naar iets wat niet zeker te realiseren is) 2 wat verlangd wordt 3 heil- of gelukwens 4 als bijvoeglijk naamwoord wins, niet haaks ≈ scheef

Met Kerstmis en nieuwjaar wensen we elkaar het beste

Kerst en feestdagen zijn synoniem voor een deel van ons. Wanneer we ‘Fijne feestdagen!’ roepen, bedoelen we (ongeveer) hetzelfde als wanneer we elkaar een ‘Gezellige kerst!’ wensen. De goede zin en het enthousiasme waarmee we die vreugde willen delen en onze wens aan elkaar uitspreken, brengen al voorzichtig wat licht in de donkere dagen voor kerst. Je hebt volgens mij geluk als je jezelf in die categorie mag schalen.

Kerstgevoel voor iedereen

Maar misschien is het voor jou minder vanzelfsprekend om kerst en feestdagen als één en hetzelfde te zien. Wellicht lukte dat andere jaren wel, maar is er dit jaar te veel veranderd om op een vertrouwde manier van de kortste dagen van het jaar te kunnen genieten.

Verplichtingen: last of lust?

Of misschien roept Kerstmis jaar in, jaar uit een beklemmend gevoel van verplichtingen op en staan de zogenaamde feestdagen symbool voor hoge latten, de al dan niet zelf opgelegde idealen om aan te voldoen. En dat terwijl er helaas net zozeer mensen zijn die juist zo graag óók eens verplichtingen zouden willen hebben met kerst.

Kerststress

Kerst brengt nogal wat verschillende emoties met zich mee. Gelukkig stelde Onderzoeksbureau Citisens ons onlangs te midden van alle kerststress gerust: de meerderheid van de ondervraagde Nederlanders heeft vooral aangename – of op zijn minst neutrale – associaties met kerst.

Gezellig in de rij

Het is dus helemaal niet zo erg om met het laatste winkelkarretje aan te sluiten in een supermarktfile. Niet zo’n ramp ook om kerstkaarten te sturen waarop je uiteindelijk maar extra groot je naam hebt geschreven, omdat de voorkant al vermeldde wat je eigenlijk zelf had willen zeggen. En weinig onrustbarend om ineens tóch de hele familie over de vloer te krijgen voor een kerstdiner.

Wij zijn de dikke

Dat vond ik een fijne verrassing. Temeer omdat ik uit de Dikke van Dale een andere indruk opdeed. Nu, het woordenboek is een weergave van de maatschappij. De woorden die algemeen gebruikelijk zijn (geweest) worden erin opgenomen. Wat wij niet massaal zeggen of schrijven, komt niet in de Van Dale. Woorden moeten courant zijn, zo is de maatstaf.

Heerlijk k-feest

Van alle kersterige termen die een eigen plekje onder de k kregen, was er niet één die overtuigend een positieve stemming benoemt. Natuurlijk zijn -feest en -viering duidelijk positief van klank en gelukkig zijn de meeste kersttermen dat, maar het enige woord dat ik kon vinden als potentiële tegenhanger van kerststress was kerststemming. En tja, dat klinkt dan wel weer zo neutraal dat het ook niet echt tegenwicht biedt. Ik had eigenlijk verwacht op zijn minst kerstvreugde aan te treffen.

Het kan wel!

Helaas zijn we met zijn allen blijkbaar nog niet zover. Of misschien wel ‘niet meer’. Hoe het ook zij, het lijkt mij het streven waard om het delen en vieren van geluk, vreugde en liefde de boventoon te gaan laten voeren, zodat niemand het feest van licht in totale donkerte hoeft door te maken. Ik geloof daarin.

Miljoenen lichtjes

Er zijn immers al zoveel mensen die zich inzetten voor anderen. Zoveel organisaties die de wereld dichtbij en ver weg een beetje mooier willen maken. Zoveel initiatieven die spreken van goede intenties en inzet. Zoveel mensen ook die ondanks tegenslagen hun zegeningen tellen, zich bekommeren om anderen en hun hoop op beterschap niet verliezen.

Wens: kerststukje vol geluk.

Stress cadeau

Bovendien kan geluk behalve een doel ook een middel zijn. Het delen en vieren van vreugde is op die manier een katalysator. Niet omdat je altijd maar gelukkig zou moeten zijn. Om met de woorden van endocrinoloog en stress-uitvinder Hans Selye te spreken: “You have to be under stress to make life worthwhile.” (Je hebt stress nodig om het leven te kunnen waarderen.)

Dus heb je last van kerststress? Dan ben je pas een geluksvogel! Jij hebt dubbel feest. Jottem!

Waarom dan wel?

Omdat het delen van geluk gelukkig maakt. Omdat het vieren van geluk je helpt te leven met wat nu is. Naar wat kan worden mag je reiken. Ambities en bewuste verlangens geven energie, daadkracht, moed en hoop. Ze helpen doelen en dromen realiseren en geven je veerkracht om op te staan wanneer je valt.

Vier en deel

Het vieren echter herinnert je eraan te genieten van de stappen die je zet en van alles wat en ieder die je tegenkomt. Vieren maakt van blunders kansen. Delen van geluk maakt dat iemand anders wat minder intens of minder lang hoeft te streven naar het zijne.

Kerstwens 2019

Ik denk dat dat mijn kerstwens is dit jaar; dat we naast alle mooie dingen die we elkaar met kerstmis en nieuwjaar wensen, samen kunnen zijn zonder al te aanwezige bewuste verlangens. (De tegenstrijdigheid van mijn wens1 maakt hem bijna een beetje wens4.) Ik wens dat we met zijn allen vieren wat ons gegeven is, zodat we er iedereen in mee kunnen nemen die wel wat extra vreugde kan gebruiken.

We doen het nu al

Dat we de Dikke van Dale laten zien hoe goed we het met elkaar voor hebben en hoe sterk we zijn opgewassen tegen kerststress, simpelweg omdat we tijdens kerst vieren en delen (niet vierendelen!) wat vandaag de moeite waard is.

Kerstwens

Ik wens jou een week waarin kerst en feestdagen synoniem mogen zijn aan elkaar, dagen waarin je met twinkelende ogen licht mag vieren en mag delen met lieve mensen om je heen.

Fijne feestdagen en een gezellige kerst!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een goed verhaal, maar mis je de juiste woorden?
Ik help je graag op weg in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Jouw verhaal verdient de juiste woorden, een heldere stem die jouw publiek bereikt én inspireert. Luverei helpt jou die stem te vinden met schrijf- en redigeerwerk. Door aandachtig te luisteren, met zorg te verwoorden en vol passie te boeien. Geef jouw verhaal de woorden die het verdient. Laat van je horen!

Contact

E-mail sara@luverei.nl
Telefoon 06 20996290

KvK 71507671
Btw-id NL002281312B61